Is dit bericht moeilijk leesbaar? Bekijk het in je webbrowser

Banner Versterkt Welzijn

Driemaandelijks tijdschrijft van CAW Oost-Vlaanderen | juli, augustus, september 2019 | jrg. 6 - nr. 3

Banner Versterkt Welzijn
Cover Magis juni 2019

Editoriaal

Patrick Seys, algemeen directeur
September, de schoolmaand bij uitstek. Ouders willen het beste voor hun kinderen en zijn al vroeg in de weer met nieuwe boekentassen, brooddozen, mappen, kleren … In onze hulpverleningsgesprekken komt het schoolthema in deze periode vanzelfsprekend meer aan bod. Het gaat dan bijvoorbeeld over de moeilijke schoolkeuze bij ouders in een scheidingssituatie, over de oplopende kosten voor gezinnen in armoedesituaties, over omgaan met kinderen met leerachterstand. Een hele waaier van problemen waarmee sommige ouders worstelen.


“Ik ben nog iedere dag verrast over hoe constructief onze samenwerking loopt”

September betekent voor de meeste gezinnen opnieuw het juiste ritme zoeken, vaak met kriebels in de buik en soms spanningen in de lucht. In heel wat gezinnen wordt dat ritme door het jaar heen nooit echt gevonden en is er nood aan jeugdhulp. Om meer hulpverleners sneller en beter afgestemd te kunnen inzetten voor kinderen, jongeren en gezinnen, riep de Vlaamse overheid vorig jaar eén gezin-eén plan in het leven. In gent kreeg dat initiatief vertaling in samen1plan gent. “Nog iedere dag ben ik verrast hoe constructief onze intersectorale samenwerking loopt”, vertelt coördinator Leen De Schuymer.


Genoteerd

  • 7/10 Studiedag 'Hij/zij voorbij'
  • 17/10 Witte lakens op de werelddag van verzet tegen armoede
  • 18/10 Inspiratiedag 'Ouderenmis(be)handeling op de agenda'
  • 25/11 Inspiratiedag 'Eerste hulp bij scheiding'

Leer onze personeelsdienst kennen

In deze “achter de schermen”-rubriek nemen gewoonlijk hulpverleners ons een werkdag lang mee om te vertellen hoe zij cliënten of bezoekers helpen. In dit nummer “gaan we eens vreemd” en duiken we bij onze collega’s van de personeelsdienst achter de schermen. Want achter elk sterk hulp- of dienstverleningsteam staan sterke, ondersteunende diensten. In zes vragen en antwoorden maak je kort kennis met onze personeelsdienst: van sollicitatie, vrijwilligersbeleid en personeelsadministratie tot welzijns-, diversiteits- en stagebeleid.


“Soms lijken beleidsmakers niet goed te weten wat gedaan met armoede”

Wil je een complex probleem aanpakken en juist behandelen, dan heb je een goede diagnose nodig en moet je alle beschikbare kennis bij elkaar leggen. Eenvoudige logica. “En toch wordt die logica te weinig gevolgd wanneer het aankomt op beleid maken om de armoede in Vlaanderen aan te pakken.” In drie stellingen geeft prof. dr. Wim Van Lancker (centrum voor sociologisch onderzoek, KU leuven) zijn state of the union van de armoede in Vlaanderen.


“Jonge mensen kansen bieden: dat is onze focus”

Het voorbije voorjaar ontvingen we van Rotary Club Oudenaarde een mooie donatie ten voordele van onze werking de Katrol in Oudenaarde (zie kaderstukje). Dankzij die steun kunnen we extra activiteiten organiseren en materiaal voorzien voor de gezinnen. Het is ook een mooi voorbeeld van hoe serviceclubs wezenlijk een maatschappelijk verschil maken. Jan, Johan en Guy, ondernemers met het hart op de juiste plaats en enthousiaste rotariërs van Rotary Club Oudenaarde, vertellen ons waarom ze voor de Katrol in Oudenaarde kozen.

OPGEKLOPT

CAW Oost-Vlaanderen zoekt warme mensen
6.190 kinderen, jongeren en jongvolwassenen zochten vorig jaar hulp bij CAW Oost-Vlaanderen. Wij kunnen 6.190 keer jullie hulp hard gebruiken om deze jonge mensen een hoopvolle toekomst te bezorgen. Je hoort soms: “we willen helpen, maar wat kunnen we doen?”

Cliënt vertelt

“Ik ga geregeld mee met mijn mama naar het inloopcentrum Den Durpel van CAW Oost-Vlaanderen, in Sint-Niklaas. Mijn mama krijgt er hulp om allerlei administratieve zaken in orde te krijgen, zoals het invullen van onze belastingaangifte. Ze krijgt er ook wat meer uitleg bij allerlei documenten. Mijn mama begrijpt nog niet zo goed Nederlands en dan is de steun en uitleg die ze krijgt van de medewerkers van CAW Oost-Vlaanderen heel welkom.



Volg ons op Facebook Steun het CAW Oost-Vlaanderen

Uitschrijven