Is dit bericht moeilijk leesbaar? Bekijk het in je webbrowser

Banner Versterkt Welzijn

Driemaandelijks tijdschrift van CAW Oost-Vlaanderen | oktober, november, december 2019 | jrg. 6 - nr. 4


Cover Magis juni 2019

Editoriaal

Patrick Seys, algemeen directeur
1 oktober 2019, het Vlaams regeerakkoord valt in de loop van de dag in de mailbox. Ons vermoeden op basis van de schaarse lekken tijdens de onderhandelingen wordt bevestigd; welzijn zal gedurende de komende Vlaamse legislatuur zwaar moeten inleveren. De beleidsbrief van onze bevoegde minister Wouter Beke heeft deze keuzes begin november nog eens concreet bevestigd. De CAW’s komen in het regeerakkoord meerdere malen zeer concreet in beeld, maar meestal in een context waarin de ontwikkeling van hun hulp- en dienstverlening meer en meer geconditioneerd wordt.


Nieuwe uitdagingen voor politiserend werken

Op 6 november schoot het Erasmus Plus-project Urban Social Work: towards a trans-disciplinary, inclusive, sustainable future uit de startblokken. Aan dit driejarenproject over sociaal werk in de stad neemt ook CAW Oost-Vlaanderen deel. Inhoudelijk directeur Alain Slock licht toe.


Genoteerd

  • Bits & bytes walk the talk: Team ICT stapt voor het goede doel
  • De kinderen van De Schreiboom hebben een droom!
  • Boek 'Ouderen(mis)behandeling' kopen?

“De nachtopvang is een weerspiegeling van onze maatschappij”

In Oost-Vlaanderen zijn er drie nachtopvangcentra, twee in Gent en een in Aalst. Jet Cantineau werkt 5 jaar bij CAW Oost-Vlaanderen waar ze meehelpt met de organisatie van de nachtopvang in Gent. Vroeger draaide ze zelf mee in de nachtploeg maar sinds twee jaar is ze vrijwilligerscoach.


“We moeten kinderen uit de armoede halen door structurele maatregelen te nemen”

Sinds 1 augustus kijkt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens streng toe op de naleving en toepassing van kinderrechten in Vlaanderen. Voordien werkte ze onder andere als beleidsmedewerker bij het Agentschap Jongerenwelzijn en verdedigde ze de belangen en rechten van jongeren uit de jeugdhulp bij SOS Kinderdorpen. Ze is juriste van opleiding.


“Labels plak je op kledij en niet op mensen”

Annick Casteleyn, een dame met een passie voor amateurtoneel, is een vaste donateur van CAW Oost-Vlaanderen.
“Ik leerde het CAW kennen door de Welzijnswandelingen die jullie organiseren tijdens de Gentse Feesten. De manier waarop jullie mensen helpen sprak me zo aan dat ik besloot om op regelmatige basis een bedrag te schenken aan het CAW."

OPGEKLOPT

De mens achter de cijfers
De laatste maanden kregen we heel wat cijfers over ons heen. Zoveel cijfers dat we bijna zouden vergeten dat elk getal een mens van vlees en bloed vertegenwoordigt. Een kleine besparing hier, een tikje op de vingers van Europa daar, je hoort het zo vaak dat je er niet meer bij stilstaat… en niet meer doorhebt dat het voor echte mensen echte gevolgen heeft.

Cliënt vertelt

“Mijn man en ik wisten beiden dat er iets moest veranderen. En ik wou dat er een stap gezet werd. Zonder een derde persoon zouden we niet uit onze cirkel van verwijten geraakt zijn. Want op den duur verzand je in een patroon als koppel. In het begin was onze begeleider een scheidsrechter en op het einde vroegen we hem om op te treden als moderator, als we niet uit een zware discussie geraakten."



Volg ons op Facebook Steun het CAW Oost-Vlaanderen

Uitschrijven