Is dit bericht moeilijk leesbaar? Bekijk het in je webbrowser

Banner Versterkt Welzijn

Driemaandelijks tijdschrijft van CAW Oost-Vlaanderen | januari, februari, maart 2019 | jrg. 6 - nr. 1

Banner Versterkt Welzijn
Cover Magis maart 2018

Editoriaal

Patrick Seys, algemeen directeur
“Ik sta soms oprecht versteld van de hoeveelheid thema’s waarvoor CAW Oost-Vlaanderen een voortrekkersrol opneemt”, vertelt onze afscheidnemende Welzijnsminister Jo Vandeurzen in deze Magis. Het doet ons deugd te zien dat onze inspanningen om in te spelen op de grote verscheidenheid van sociale noden worden opgepikt. Met de vermaatschappelijking van de zorg – d.w.z. dat de eigen kracht en het netwerk van mensen maximaal ingezet worden om menswaardig te functioneren – zien we dat vele mensen in kwetsbare situaties het lastig hebben.


"CAW Oost-Vlaanderen is onze partner in crime"

Zij zegt spontaan “Mark” en hij “Claudia”. Hij complimenteert haar met de nieuwe campus waarnaar ze dit jaar verhuist, zij noemt hem “een uitdagende partner”. Zij heet Claudia Claes en is sinds 2014 decaan van de faculteit Mens en Welzijn van Hogeschool Gent. Hij heet Mark Pâquet en is even lang opleidingsdirecteur van de opleiding Sociaal Werk van Arteveldehogeschool. Op papier zijn het geduchte concullega’s in de onderwijsmarkt, in werkelijkheid hebben ze onlangs een formele samenwerking ondertekend, samen met CAW Oost-Vlaanderen. “We hoeven niet bang te zijn van elkaar.”


Genoteerd

In vijf korte berichtjes ben je weer helemaal mee met de laatste nieuwtjes van CAW Oost-Vlaanderen. Kom te weten welke knappe actie tijdens ‘De Warmste Week’ liep voor onze deelwerking Slachtofferhulp, wat onze link is met een oude peperkoekfabriek in Sint-Niklaas, wat we als referentie-CAW doen voor het transgenderthema, hoe we vluchtelingen mentaal weerbaarder maken via Mind-Spring en wat Wakosta?! inhoudt.


"Kan je nog behoorlijk eten en slapen?"

Achter de schermen bij Slachtofferhulp
Bij de deelwerking Slachtofferhulp van CAW Oost-Vlaanderen kan iedereen terecht die te maken krijgt met verlies of traumatische ervaringen zoals misdrijven, geweld, verkeersongevallen, rampen of zelfdoding. Eén dag lang nam hulpverleenster Nora ons op sleeptouw en kregen we te zien hoe dat in de praktijk verloopt.


“Ik ben een grote believer van de rol van CAW’s in onze samenleving”

Afscheid van een Minister
Dat het tijd is voor vernieuwing en verjonging. En dat hij het niet zo moeilijk vond om de knoop door te hakken. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) neemt binnenkort afscheid van de nationale politiek, na een carrière van 36 jaar, en maakt stilaan schoon schip. “De huidige stijl van politiek en de dagelijkse jacht op oneliners, ook via sociale media, liggen me minder. Maar ik voel me allesbehalve bitter. Ik kan terugblikken op mooie realisaties. De fusiebeweging van de CAW’s is daar ongetwijfeld één van.”


"We weten dat onze donatie het verschil maakt"

Geen cadeaus voor Annemie, Annick & An dit jaar
Drie universiteitsvriendinnen, drie straffe carrièremadammen, drie gouden harten. Annick, Annemie en An vierden eind vorig jaar hun vijftigste verjaardag met een knaller van een feest. “Geen seconde hebben we getwijfeld: we wilden geen cadeaus en vroegen onze gasten om een bijdrage te storten voor CAW Oost-Vlaanderen. Op de voldoening die daarop volgde, staat geen maat.”



"Je kan geen stap overslaan"

Rino (43) en Ariëlla (40) krijgen hulp met hun budget
“Sinds we samenwonen, worden we geholpen met ons budget. We hebben allebei een complexe geschiedenis achter ons liggen. Zelf een budget beheren en onze administratie opvolgen, zijn daarom niet evident. Bij CAW Oost-Vlaanderen voelden we ons van bij het begin op de juiste plaats."



OPGEKLOPT

Kinderen moeten spelen
Het gebeurde nogal plots. Je moest weg uit je huis, weg van je vriendjes, weg van school. Daar sta je dan, in een vreemd gebouw. Een lieve mevrouw wijst jullie de weg in het nieuwe huis. Plots sta je in een kamer, niet jouw kamer… je knijpt stevig in mama’s hand. “Het komt wel goed.” Er zijn hier nog kinderen, misschien worden ze wel je nieuwe vriendjes, je weet het niet.



Volg ons op Facebook Steun het CAW Oost-Vlaanderen